Er skandinavere de beste pokerspillerne?
Blog

Er skandinavere de beste pokerspillerne?

Spiller man poker på nettet finner en fort ut at skandinavere har et rykte internasjonalt. Det som varierer er hva ryktet er. Noen mener vi fra Skandinavia er bedre pokerspillere i snitt enn spillere fra andre land. Hva dette skyldes kan sikkert diskuteres, men at vi har en generelt høy utdannelse, har en fornuftig måte å tenke på, samt at vi er tålmodige, kan være noen av årsakene, hvis det i det hele tatt er noe i dette ryktet. Andre mener vi er gale og aggressive, mens noen mener vi spiller mer enn andre. At vi i Norden spiller generelt annerledes enn andre steder i verden er tvilsomt, men at det er mange fra Skandinavia som spiller i forhold til folketallet er det liten tvil om.

Er skandinavere de beste pokerspillerne?

Jeg fikk en gang spørsmål fra en engelskmann på et pokerbord om hvor mange som bodde i Stavanger, jeg svarte ca 110 000, og han spurte om alle som bor i Stavanger spiller poker? Det som kan være en av grunnene til at så mange legger merke til scandinavere, er muligens at vi ofte kommer langt i turneringer, og mange har blitt slått ut av en skandinaver. Vi er rett og slett “over alt” på nettpokerstedene, og sterkt representert i mange av de store liveturneringene.

Selv om vi er velkjent innen nettpoker, er det nok et stykke igjen før vi i det hele tatt kan nærme oss USA når det gjelder kulturen for poker. “Over there” er pokerproffene superstjerner, og kjent over hele verden. Det nærmeste vi kommer anerkjente spillere som Phil Hellmuth, Howard Lederer og Doyle Bronsen, er dansken Gus Hansen. Han er kjent fra sin suksess i World Poker Tour, hvor han kom på to finale bord allerede første sesong. Fordi han er svært uforutsigbar er han en spiller alle frykter å møte. En annen verdenskjent skandinaver er nordmannen Thor Hansen som spiller for pornokongen Larry Flint. Han kom på andreplass i en av de større sideturneringene i årets VM.

En av årsakene til at dyktige skandinaviske pokerspillere ikke oppnår like stor oppmerksomhet som amerikanske, kan rett og slett være at poker har vært en anerkjent sport i USA i over 30 år. Det er først nå i det siste, etter at nettpokeren har kommet, at interessen virkelig har tatt av i Europa. Det er i de senere år vi har sett mange skandinaviske spillere sterkt representert ved de største turneringene rundt om i verden. Myten om at pokerspillere er svindlere og kriminelle begynner å forsvinne her i landet. Nå kan du møte alle typer mennesker rundt et pokerbord.

I årets WSOP “main event” var det hele 27 skandinavere som kom til utbetaling av totalt 560 stk. Når det kun var ti stykker igjen, var to av dem svensker. Svensken Daniel Bergsdorf kom på 7.plass. Han gjorde det best av alle skandinaverne. Beste danske var Jarle Lindholf på 58.plass, og beste nordmann var Espen Saltnes som kom på 113.plass.

Hvis man ser på WOSP og hvem som har vunnet denne prestigefylte turneringen, er amerikanerne i stort overtall. Noen få unntak er årets vinner som kommer fra Australia, og Carlos Mortensen som kommer fra Spania (dansk far) som vant i 2001. Andre er Scotty Nguyen som opprinnelig kommer fra Vietnam, Johnny Chan som flyttet fra Kina til USA da han var ni år gammel, og Mansour Mattoubi som ble første europeer som har vunnet WSOP i 1990. I årets WSOP var hele 426 av 560 (som kom til utbetaling) amerikanere, og på finalebordet var 6 av 9 amerikanere.

Nasjonalitet til spillerne som kom til utbetaling i WSOP 2018:

USA: 426 stk. – 76 %
Storbritannia: 28 stk. – 5 %
Skandinavia: 27 stk. – 4,8 %
Canada: 16 stk. – 2 %
Resten av verden: 63 stk. – 11 %

Mens i WSOP 2017 var 179 av 225 (som kom til utbetaling) amerikanere, og på finalebordet var 8 av 9 amerikanere. Den siste var svenske Mattias Anderson Boars.

Nasjonalitet til spillerne som kom til utbetaling i WSOP 2016:

USA: 179 stk. – 79 %
Storbritannia: 14 stk. – 6,2 %
Skandinavia: 14 stk. – 6,2 %
Canada: 6 stk. – 2,6 %
Resten av verden: 12 stk. – 5,3 %

Som vi ser her er skandivavere ganske dominerende i forhold til vårt folketall. Som ligger på ca 18,7 mill. mot storbritania: 60 mill., og USA: 273 mill.